INSPIRACJE / Odżywianie / 15 stycznia 2019

Zimowe warzywa

Jedzenie sezonowych warzyw i owoców kojarzy nam się głównie z wiosną i latem.

Kiedy rozmawiam z klientami o jedzeniu warzyw w momencie przesilenia jesiennego, pojawia się dylemat  – czy warzywa, które do nas przyjeżdżają z daleka są wartościowe? Czy mają tyle witamin i minerałów ile nam potrzeba? Co z substancjami, którymi są konserwowane podczas wielodniowego transportu…? 

Dziś kilka słów o zimowych warzywach sezonowych.

To czym się wyróżniają to to, że mają stosunkowo mało wody – inaczej zamarzłyby w niskich temperaturach i uległy zniszczeniu. Kolejna cechą jest naturalnie wyższa zawartość cukru.

1. Jarmuż

 
Te zielone liście to nie tylko jedno z zimowych warzyw kapustnych, ale jedno z najzdrowszych w ogóle! 
Dlatego dodawaj jarmuż, gdzie tylko możesz, bo jest bombą witamin, minerałów, błonnika, antyoksydantów i innych roślinnych superskładników!

Czy wiesz, że 1 garść jarmużu zawiera największą dawkę witamin A, C i K spośród innych warzyw? Jarmuż jest tez bogaty w witaminy z grupy B, wapń, miedź, magnez, potas i mangan. To też dobre źródło antyoksydantówposiadających efekt przeciwzapalny. Niektóre z badań wskazują, że dieta bogata w antyoksydanty redukuje ryzyko raka płuc i przełyku. 

 

2. Brukselka

Podobnie, jak jarmuż należy do rodziny bogatych odżywczo warzyw kapustnych. Te małe kapustki są najbardziej odporne na niską temperaturę, co czyni z nich najbardziej znane zimowe warzywo.   
W tym niewielkim warzywie jest jednak duża ilość składników odżywczych – stanowią doskonałe źródło dobrze przyswajalnej witaminy K niezbędnej do prawidłowej budowy układu kostnego, ale i mózgu. 

Stanowią też dobre źródło witamin A, B, C oraz potasu. Wysoka zawartość kwasu alfa- linolowego oraz błonnika jest polecana osobom z problemami z glikemią. Dzięki temu, że błonnik spowalnia wchłanianie cukru z posiłków, glukoza we krwi wzrasta powoli i w granicach normy. Może to oddziaływać na obniżenie już wysokiej glikemii jak i na uwrażliwienie komórek na działanie insuliny.

3. Marchew

Popularna i dostępna przez cały rok, zimą jest najsłodsza, ze względu na procesy które zachodzą w niej pod wpływem niskiej temperatury. Wtedy skrobia rozkładana jest do cukrów prostszych, aby zapobiec samo-zamrożeniu warzywa. A my dzięki temu możemy chrupać najsłodsze zimowe warzywo. 

Jakkolwiek pyszne, również bogate w substancje odżywcze – stanowi doskonałe źródło beta-karotenu, czyli składnika, który w naszym ciele zamieniany jest w witaminę A. To ma dobroczynny wpływ na nasz wzrok, odporność, ale i prawidłowy wzrost i rozwój. Co więcej beta karoten to również antyoksydant chroniący przed nowotworami, głównie prostaty i sutka. 

4. Czerwona kapusta

Zarówno biała, jak i czerwona kapusta są bardzo bogate w składniki odżywcze, to ze względu na swój kolor, czerwona zawiera więcej dobroczynnych składników.

Jedna porcja surowej czerwone kapusty dostarczy Ci 89% dziennego zapotrzebowania na witaminę C i duże dawki witamin A i K. Zjesz też sporo witamin z grupy B oraz potasu. 

Piękny bordowy kolor kapuście nadają antocyjany – składniki odżywcze z rodziny flawonoidów (antyoksydantów). Ich rolą jest dbanie o nasz układ krwionośny. W badaniach prowadzonych wśród kobiet wykazano, że te, których dieta była bogata w antocyjany miały o ponad 1/3 mniejsze ryzyko zawału serca oraz choroby niedokrwiennej serca.

5. Biała rzodkiew 

Znana ze swojego ostrawego smaku, chrupiącej tekstury, stanowi przepyszny dodatek do surówek i kanapek oraz dobra inwestycję w swoje zdrowie.

Bogata w witaminy B, C i potas.

Ostrawy posmak zawdzięcza antyoksydantom, chroniącym nas przed różnego rodzaju stanami zapalnymi (gorączka, choroby autoimmunologiczne, miażdżyca). Składniki te wykazują też właściwości zwalczające komórki rakowe, szczególnie hamują namnażanie komórek nowotworu piersi. Jednak na potwierdzenie tych przypuszczeń potrzebujemy jeszcze większych badań.. 

6. Pietruszka 

Wiele ziół więdnie w chłodzie, jednak pietruszka do nich nie należy. Ona nawet przykryta śniegiem potrafi utrzymać piękne liście i wartości odżywcze.

Witamina A, foliany, żelazo, potas,witamina K to tylko niektóre z substancji, z których możemy korzystać jedząc pietruszkę. Zawiera też więcej witaminy C niż cytryna!

Pietruszka jest świetnym źródłem antyoksydantów, szczególnie luteiny i apigeniny, które mają wpływ na poprawę pamięci oraz innych objawów demencji starczej. Według badań klinicznych dieta bogata w te antyoksydanty redukuje też stany zapalne często występujące w miażdżycy, chorobie Alzheimera i Parkinsona. 

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. 20 Stycznia 7
Pabianice

788 937 867 | kontakt@poradnia-rownowaga.pl