Przygotuj się na jesień. Wzmocnij swój organizm i nie daj się infekcjom!
Kalendarz i pogoda za oknem pokazuje, że jesień zagościła już u nas na dobre. Reklamodawcy prześcigają się w bombardowaniu nas informacjami o lekach na różnego rodzaju infekcje. Za pomocą pewnych składników diety można zmniejszyć ryzyko przeziębień i wzmocnić tym samym swój organizm, aby na grzyby wstawać z ogromną energią i w pełni zdrowia!
Miód
Od zawsze znany specyfik na różnego rodzaju infekcje i przeziębienia, jest w stanie również im zapobiec. Wynika to z jego właściwości antyoksydacyjnych, które zawdzięcza obecności witaminy C, karotenoidów czy flawonoidów. Latem znajdziesz je w owocach jagodowych, takich jak jagody, maliny czy borówki. Uważa się, że najbardziej skuteczny w zapobieganiu przeziębień jest miód manuka oraz miód gryczany. Co ważne, miód należy dodawać do napojów o temperaturze max. 60℃, gdyż powyżej ten temperatury traci on swoje właściwości zdrowotne.
Witamina C
Jej bogatym źródłem są warzywa i owoce takie jak: truskawki, czarna porzeczka, owoce cytrusowe, papryka czy kapusta. W okresie jesiennym bogatym źródłem może być też kapusta kiszona, spożywana na przykład jako surówka. Najbardziej kojarzymy ją z odpornością, prawda? Uczestniczy ona bowiem w walce układu odpornościowego z czynnikami mogącymi wywołać infekcje. Działanie witaminy C wspomaga dodanie witaminy E, którą znajdziesz między innymi w olejach roślinnych.
Imbir
Ta przyprawa ma szereg zastosowań, nie tylko w kuchni. Wykazuje on bowiem działanie przeciwbólowe oraz przeciwzapalne. Badania wskazują, że ma on podobne działanie do… aspiryny. Dlatego oprócz miodu, do herbaty warto dodać również świeżo starty imbir.
Czosnek
Czosnek jest liderem wśród roślin, których działanie lecznicze udowodniono naukowo. Często jest on nazywany naturalnym antybiotykiem. Działanie bakterio- czy grzybobójcze zawdzięcza zawartym w nim olejkom zapachowym. Czosnek, oprócz działania zwalczającego drobnoustroje w momencie infekcji, ma również właściwości wzmacniające naszą odporność, dlatego warto dodawać go do sosów w daniach obiadowych czy sałatek.