Przepis na pyszną i oryginalną przekąskę w wersji bezmięsnej!
Składniki na 6 szt:
- 6 arkuszy papieru ryżowego
- 1 zielony ogórek
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- 1/2 awokado
- 2 łyżki posiekanej kolendry (ew. natki z pietruszki)
- liście sałaty
Paprykę i ogórka pokrój w słupki, awokado w kostkę. Papier ryżowy zamocz w wodzie (dzięki temu stanie się miękki i plastyczny).
Na środek papieru nałóż pokrojone warzywa, poszarpaną sałatę i kolendrę. Zwiń rollsy, zawijając brzegi i mocno dociskając.
Wodę podgrzej i rozpuść w niej cukier, następnie dodaj pozostałe składniki sosu.
Spring rollsy podawaj z sosem.
Sos do spring rollsów:
- 1 łyżka octu ryżowego, można zastąpić sokiem z cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 4 łyżki wody
Wszystko razem wymieszać.
Smacznego!