Sernik polecam zrobić w okrągłym naczyniu. Świetnie się prezentuje i może być fit alternetywą dla śmietanowego tortu
Składniki:
Masa kokosowa:
- 200ml mleczka kokosowego
- łyżka wiórek kokosowych
- łyżeczka mąki kokosowej (opcjonalnie)
- 2 łyżki agaru
- 2 łyżki ksylitolu
- 1/2 tabliczki startej na grubych oczkach gorzkiej czekolady
Spód:
- 4 łyżki płatków owsianych (tutaj: bezglutenowe)
- łyżeczka kakao
- 5 namoczonych daktyli
Wiśniowa galaretka:
- wiśnie (świeże lub mrożone) – 1 szklanka
- 1/2 szklanki soku z wiśni lub wody
- agar – 2 łyżki
- ksylitol – 2 łyżki
Przygotowanie
Mleczko kokosowe gotować razem z agarem na wolnym ogniu aż zacznie delikatnie „bulgotać”. Dodać ksylitol,wiórki kokosowe i mąkę. Mieszać i zostawić do ostygnięcia.
W tym czasie przygotować spód łącząc i miksując ze sobą wszystkie składniki i wyłożyć nim delikatnie natłuszczoną kokilkę/foremkę dociskając palcami tak aby dno dokładnie się pokryło.
Po ostygnięciu masy dodajemy starta czekoladą i delikatnie mieszamy.
Na spód wylewamy masę kokosowo-czekoladową i wkładamy do lodówki.
Sernik można przygotować w wersji z owocami np. wiśniami.Wówczas należy przygotować galaretkę z agaru i soku wiśniowego.
Wiśnie wrzucamy do garnka, zalewamy sokiem/wodą, dodajemy 2 łyżki ksylitolu i gotujemy chwilę. Garnek zdejmujemy na moment z ognia i przy pomocy blendera miksujemy. Następnie jeszcze chwilę gotujemy i powoli, dokładnie mieszając dodajemy agar.
Galaretkę wylewamy na zastygniętą masę kokosową.