Oryginalny sposób na kalafiora
Składniki
- ¼ małego kalafiora
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ¼ łodygi selera naciowego
- 10 g orzechów laskowych
- łyżeczka natki z pietruszki
- 1-2 łyżki pestek granatu
- szczypta mielonego cynamonu
- szczypta mielonego ziela angielskiego
- 1/2 łyżki syropu z agawy
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Kalafiora podziel na różyczki i dalej na mniejsze kawałki. Polej 1 łyżką oliwy z oliwek, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i wysyp na blachę do pieczenia. Piecz 25 minut w temp. 220 st. C. Do upieczonego kalafiora dodaj pokrojone orzechy, wraz z łyżką oliwy i pozostałymi składnikami. Wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.