INSPIRACJE / Odżywianie / 30 stycznia 2019

Sałatka a’la tabbouleh z komosą ryżową

Tabbouleh to lekka i pożywna potrawa, zwana inaczej sałatką libańską. Jest prosta w przygotowaniu i świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy, lekka kolacja, czy dodatek do obiadu. Do jej przygotowania potrzebujecie zaledwie kilku składników. Dodatek komosy (w tradycyjnej wersji występuje kasza kus-kus) sprawia, że zawiera w sobie dobrej jakości białko.

Składniki: 

  • 1/2 szklanki komosy ryżowej (może być też bulgur)
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 duże pęczki natki pietruszki
  • 1 pęczek mięty
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1/2 granata
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania: 

1. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, wyciśnięty sok z cytryny, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz sól. Komosę przygotuj zgodnie z zaleceniem na opakowaniu. Następnie przełóż ją na sitko, aby ociekła z nadmiaru wody.

2. Pomidory i cebulę umyj i pokrój w drobną kostkę, granata “obierz”.

3. Miętę i natkę pietruszki opłucz, osusz i posiekaj.

4. Wszystkie składniki wymieszaj.

5.  Dodaj sos do sałatki i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.

6. Zajadaj! Najlepiej smakuje po kilku godzinach.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. 20 Stycznia 7
Pabianice

788 937 867 | kontakt@poradnia-rownowaga.pl