INSPIRACJE / Odżywianie / 29 stycznia 2019

Pesto

Włoski przysmak – pesto!

Jego głównym składnikiem jest bazylia, która stymuluje pracę układu pokarmowego.

Składniki:

  • świeża bazylia z dwóch doniczek
  • dwie garści mielonych orzeszków piniowych lub orzechów nerkowca.
  • około 100 ml dobrej jakości oliwy
  • 50-80 g sera pecorino, parmezan lub correggio (lub w wersji wegańskiej: 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych albo 2 kawałki suszonych pomidorów)
  • 1-2 ząbki czosnku. sól i czarny pieprz do smaku

Wszystko zmielić/zmiksować/ zblendować.

Pysznie smakują też alternatywne wersje pesto:

  1. z natki marchwi zamiast bazylii
  2. z liści rzodkiewki zamiast bazylii

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. 20 Stycznia 7
Pabianice

788 937 867 | kontakt@poradnia-rownowaga.pl