INSPIRACJE / Odżywianie / 11 października 2018

Parszywa dwunastka 2018

Jak co roku amerykańska agencja non-profit Environmental Working Group (EWG) opublikowała raport dotyczący zawartości pestycydów w owocach i warzywach. Które z nich zdaniem badaczy są najbardziej zanieczyszczone pestycydami?

 

Przez lata pestycydy uważane były za nieszkodliwe. Zmieniało się to dopiero po tym, jak kolejne badania dowodziły ich ryzykownego wpływu na zdrowie człowieka – komentuje Sonya Lunder, analityk z EWG. Nie wszystkie pestycydy jednak zostały jeszcze zakazane w uprawach roślin przeznaczonych do konsumpcji. Może to zestawienie pomoże Wam zdecydować czy i jakie BIO owoce  warzywa kupować.

 

 

  • Truskawka: Niechlubna zwyciężczyni rankingu. Według badań 1/3 przebadanych próbek zawierała pozostałości 10 lub nawet więcej rodzajów pestycydów!

 

  • Szpinak: 97% próbek poddanych badaniom zawierało pozostałości środków ochrony roślin, włącznie z tymi toksycznymi, które uszkadzają układ nerwowy zwierząt.

 

  • Nektarynka: EWG wykryła pozostałości pestycydów w prawie 94% próbek badanych nektarynek. Jedna z nich zawierała ślady ponad 15 różnych zanieczyszczeń chemicznych.

 

  • Jabłko: Król jesiennych deserów zawierał zanieczyszczenia w 90% próbek. Co więcej! 80% przebadanych jabłek miało ślady środków zakazanych w Europie!

 

  • Winogrono: Już tradycyjnie znalazło się na liście najbardziej zanieczyszczonych warzyw i owoców. W tym roku 96% testowanych owoców zawierało pozostałości środków ochrony roślin.

 

  • Brzoskwinia: Ponad 99% tych włochatych owoców przebadanych przez EWG zawierało przeciętnie pozostałości 4 różnych pestycydów.

 

  • Wiśnia: EWG wykryła w wiśniach resztki 5 środków ochrony roślin – w tym stosowany przeciw grzybom iprodion, który w czerwcu został zakazany w całej Unii Europejskiej.

 

  • Gruszka: Ponad połowa sprawdzonych gruszek zawierała resztki przynajmniej pięciu pestycydów.

 

  • Pomidor: w tradycyjnie uprawianym pomidorze wykryto pozostałości średnio 4 rodzajów substancji stosowanych do ochrony upraw. Jedna z próbek zawierała ich nawet 15.

 

  • Seler: Resztki pestycydów wykryto w 95% próbek. W większości z nich było to ponad 13 różnych substancji.

 

  • Ziemniak:Okazało się, że pod względem wagi w warzywie tym występuje największe stężenie pestycydów ze wszystkich badanych roślin.

 

  • Papryka: Badania wykryły, że próbki zawierały mniej pozostałości po pestycydach w porównaniu do innych przebadanych roślin, jednak EWG ostrzega, że mogą być one bardziej toksyczne dla ludzi.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. 20 Stycznia 7
Pabianice

788 937 867 | kontakt@poradnia-rownowaga.pl