INSPIRACJE / Przepisy / 18 lutego 2019

Pączki pieczone

Przepis na “chude pączki” – wersja zdrowsza i tak samo smaczna, jak tradycyjne.

  • 50 g świeżych drożdży
  • 350 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g cukru
  • 100 ml mleka
  • 4 jajka
  • 170 g masła
  • pół łyżeczki soli
  • ok 300 g dżemu lub marmolady

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Z przepisu wychodzi ok. 15 szt. Mleko podgrzewamy w rondelku, dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Mieszamy i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia na ok. 10 – 15 minut.

W wersji fit można użyć mąki razowej lub migdałowej albo gryczanej. Masło zastąpić olejem kokosowym a cukier biały trzcinowym. Na ksylitolu drożdżowe ciasto nie wyrasta.

Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj cukier i sól, wymieszaj. Powoli dodaj zaczyn i wymieszaj drewniana łyżką. Wbij 3 jajka i zacznij wyrabiać ciasto. Dodawaj stopniowo miękkie masło. Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od dłoni. Miskę Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok godzinę.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę. Rozwałkowujemy na grubość 1,5 cm i wycinamy kółka – szklanka lub filiżanką. Na każe kółko nakładamy konfiturę, składamy jak pieroga i dłońmi formujemy kulki. Pączki układamy na blasze do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy 15 minut w temp. 180 st. C.

Smacznego

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. 20 Stycznia 7
Pabianice

788 937 867 | kontakt@poradnia-rownowaga.pl