Składniki:
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 400 g pomidorów z puszki lub 4-5 świeże pokrojone
- 3/4 szklanki soczewicy czerwonej
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- ok. 1 litr wody
- pieprz, sól
- świeża kolendra do podania
- opcjonalnie 1 łyżeczka jogurtu do podania
Przygotowanie:
Wlej olej rzepakowy i dodaj posiekaną cebulę, przesmaż. Dodaj czosnek. Jeśli czujesz, że oliwy jest zbyt mało możesz dolać ciut wody. Dodaj przyprawy.
Odmierz soczewicę i przepłucz podaną porcję.
Dodaj wypłukaną soczewicę do cebuli i zalej wodą.
Dodaj pomidory z puszki lub pokrojone świeże.
Na niewielkim ogniu gotuj ok. 15-20 minut
Dopraw pieprzem i solą i podaj z posiekaną kolendrą.
Smacznego !