INSPIRACJE / Przepisy / 11 września 2018

Libańska zupa z soczewicy

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 400 g pomidorów z puszki lub 4-5 świeże pokrojone
  • 3/4 szklanki soczewicy czerwonej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • ok. 1 litr wody
  • pieprz, sól
  • świeża kolendra do podania
  • opcjonalnie 1 łyżeczka jogurtu do podania

 

Przygotowanie:

Wlej olej rzepakowy i dodaj posiekaną cebulę, przesmaż. Dodaj czosnek. Jeśli czujesz, że oliwy jest zbyt mało możesz dolać ciut wody. Dodaj przyprawy.

Odmierz soczewicę i przepłucz podaną porcję.

Dodaj wypłukaną soczewicę do cebuli i zalej wodą.

Dodaj pomidory z puszki lub pokrojone świeże.

Na niewielkim ogniu gotuj ok. 15-20 minut

Dopraw pieprzem i solą i podaj z posiekaną kolendrą.

Smacznego !

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. 20 Stycznia 7
Pabianice

788 937 867 | kontakt@poradnia-rownowaga.pl