Z pysznego i zdrowego awokado możecie wyczarować guacamole! To aromatyczna pasta, którą kochają Meksykanie. Można podawać z pieczywem, ale najlepiej smakuje z pokrojonymi w słupki warzywami – marchewką i papryką.
Składniki:
– 2 dojrzałe awokado
– łyżka soku z limonki (ew. cytryny)
– sól
– mały ząbek czosnku
Awokado umyć, przekroić na pół, wyjąć pestkę i łyżką wydrążyć miękki miąższ. Rozgnieść go widelcem, dodać sok z limonki, sól i rozgnieciony w prasce czosnek, całość wymieszać.
To jest baza, można dodawać składniki według gustu – np. dodać pokrojonego w drobną kostkę pomidora (bez pestek i soku), posiekaną czerwoną cebulkę, kolendrę lub odrobinę ostrej papryczki chilli lub jajko ugotowane na twardo.
Smacznego!