INSPIRACJE / Odżywianie / 29 stycznia 2019

Domowy ketchup

Wielu z nas nie wyobraża sobie jedzenia bez dodatku ketchupu. Niestety mogą one zawierać ponad 30 g cukrów w 100 g produktu. Najsłodsze są ketchupy dla dzieci, np. Pudliszek zawiera 31 g cukrów.

Według producenta jedna porcja to 15 g, czyli ok 1 łyżeczki. Często na kanapkę, czy do parówki dajemy go znacznie więcej… Czyli zjadamy sporo cukru.

Niektóre ze sklepowych wyborów mają też kiepskiej jakości skład:  sporo wody, odrobina koncentratu pomidorowego, cukier, zagęstniki, aromaty, konserwanty…

Słowem, ie ma lepszego ketchupu niż ten domowej roboty. 🍅🍅 Co powiecie na wersję z papryczką chili? Robiliście już taki ketchup?

Składniki:

 

  • 2 kg pomidorów
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 łyżeczek ksylitolu
  • 1,5 łyżeczki ostrej musztardy
  • 1,5 łyżeczki przyprawy chili

Przygotowanie:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. W rondlu rozpuścić ksylitol z musztardą i chili, włożyć rozdrobnione jarzyny, gotować na małym ogniu pół godziny. Sos wystudzić, przetrzeć przez sitko, znowu zagotować. Gotowy ketchup przełożyć do suchych, gorących, wysterylizowanych w piekarniku słoiczków. Zamknąć i pasteryzować 10 minut w temperaturze 100 st.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. 20 Stycznia 7
Pabianice

788 937 867 | kontakt@poradnia-rownowaga.pl