Wykorzystaj porę na śliwki i upiecz ciasto czekoladowe z węgierkami!
Składniki
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 4 jajka
- 50 g ksylitolu
- 3 średnie banany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
- 3 łyżki kakao
- 300 g śliwek węgierek
Przygotowanie
Po odsączeniu fasolę przełożyć do miski, dodać żółtka, obrane banany, jogurt naturalny, kakao, ksylitol, proszek do pieczenia oraz przyprawy. Zblendować wszystko na gładką masę. Nastawić piekarnik na 200° C. Śliwki umyć, przekroić na połówki i pozbyć się pestek. Białka jaj ubić na sztywną pianę i dodać do masy czekoladowej. Połowę masy ciasta przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wylanej masie ułożyć pierwszą warstwę śliwek. Następnie wylać drugą porcję ciasta, a na niej wyłożyć resztę śliwek. Piec ok. 80 minut . Po wystudzeniu wstawić ciasto na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Kaloryczność : 157 kcal w 100 g.