INSPIRACJE / Przepisy / 11 października 2018

Czekoladowe ciasto ze śliwkami

Wykorzystaj porę na śliwki i upiecz ciasto czekoladowe z węgierkami!

 

Składniki

  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 4 jajka
  • 50 g ksylitolu
  • 3 średnie banany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
  • 3 łyżki kakao
  • 300 g śliwek węgierek

Przygotowanie

Po odsączeniu fasolę przełożyć do miski, dodać żółtka, obrane banany, jogurt naturalny, kakao, ksylitol, proszek do pieczenia oraz przyprawy. Zblendować wszystko na gładką masę. Nastawić piekarnik na 200° C. Śliwki umyć, przekroić na połówki i pozbyć się pestek. Białka jaj ubić na sztywną pianę i dodać do masy czekoladowej. Połowę masy ciasta przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wylanej masie ułożyć pierwszą warstwę śliwek. Następnie wylać drugą porcję ciasta, a na niej wyłożyć resztę śliwek.  Piec ok. 80 minut . Po wystudzeniu wstawić ciasto na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Kaloryczność : 157 kcal w 100 g.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. 20 Stycznia 7
Pabianice

788 937 867 | kontakt@poradnia-rownowaga.pl


close

Najlepsze przepisy na zdrowe, imprezowe smakołyki

Pobierz ebook za darmo