INSPIRACJE / Przepisy / 10 grudnia 2018

Czekoladowe ciasto z przyprawą korzenną

Dla miłośników piernika – zdrowa wersja!

 

  • puszka czerwonej fasoli
  • 1 duży dojrzały banan
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 jajka – osobno żółtka, osobno białka
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 6 łyżeczek kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na pianę. W osobnej misce fasolę i banana zblendować na gładką masę, w trzecim naczyniu utrzeć żółtka, z ksylitolem, kakao, cynamonem, przyprawą korzenną i proszkiem do pieczenia. Dodać jogurt, fasolę z bananem i słonecznik, zmieszać wszystkie składniki na jednolitą masę. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie mieszać.
Keksówkę należy natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.
Piec w 180°C przez około 40 – 50 minut.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. 20 Stycznia 7
Pabianice

788 937 867 | kontakt@poradnia-rownowaga.pl